Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Η θεραπεία επιλογής για τους χολόλιθους («πέτρες στη χολή») είναι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, δηλαδή η χολοκυστεκτομή. Η χολοκυστεκτομή γίνεται λαπαροσκοπικά.

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί μία ασφαλή και σύγχρονη μέθοδο σε έμπειρα χέρια.

Η εγχείρηση εκτελείται μέσω 4 μικρών τομών, μία κάτω ακριβώς από τον ομφαλό, μία ακριβώς κάτω από το στέρνο (τη ξιφοειδή απόφυση) και 2 τομές στα δεξιά της κοιλιάς. Με τη βοήθεια μίας κάμερας που εισάγεται στη κοιλιά και συνδέεται με ένα μόνιτορ τηλεόρασης ο χειρουργός βλέπει το εσωτερικό της κοιλιάς και εκτελεί το χειρουργείο.

KiliΕίναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλες οι επεμβάσεις της χολοκυστεκτομής αρχίζουν και οι σχεδόν όλες πλην πολύ λίγων εξαιρέσεων τελειώνουν λαπαροσκοπικά. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει μία μεγαλύτερη τομή κάτω από τις πλευρές δεξιά, δηλαδή εκεί που βρίσκεται ανατομικά η χοληδόχος κύστη. Να μετατραπεί δηλαδή η εγχείρηση από λαπαροσκοπική σε ανοικτή. Αυτό μπορεί να συμβεί αν μετά από επανειλημμένες φλεγμονές έχει αλλοιωθεί η ανατομία της περιοχής ή υπάρχουν συμφύσεις (ουλώδης ιστός) οπότε δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η εγχείρηση λαπαροσκοπικά. Σε αυτή την περίπτωση η μετεγχειρητική αποκατάσταση παίρνει περισσότερο χρόνο.

11Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αντιπροσωπεύει τη χειρουργική της γρήγορης αποκατάστασης (fast track surgery), δηλαδή χειρουργική με μικρές τομές και μικρότερο χειρουργικό τραύμα που έχει ως αποτέλεσμα:

  • Λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
  • Γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο

Όλα αυτά συνεπάγονται γρηγορότερη αποκατάσταση και επάνοδο στις φυσιολογικές δραστηριότητες, συνήθως μέσα σε 1 εβδομάδα.

Επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες και δίαιτα

Η ελαφρά άσκηση επιτρέπεται αλλά χρειάζεται προσοχή με τα βάρη.

Γενικά αποφεύγεται να σηκώνουμε βάρη για περίπου 8 εβδομάδες αφού τα χειρουργικά τραύματα ακόμη επουλώνονται.

Είναι καλό η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες να γίνει σταδιακά έτσι ώστε να δώσουμε χρόνο στον οργανισμό μας να προσαρμοστεί.

Η δίαιτα μετά το χειρουργείο δεν έχει κάποιους περιορισμούς και μπορούμε να τρώμε κανονικά. Χρειάζεται μονό κάποια προσοχή τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο έτσι ώστε να εισάγουμε τις λιπαρές τροφές στην καθημερινή μας δίαιτα σταδιακά αφού ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρές ουσίες μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία.

Δείτε το βίντεο

 

Τελευταία Νέα - Blog

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

01 01 01 01 05

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ηροδότου 22, Γλυφαδα, 16675
Για ραντεβού καλέστε μας στο 210-9620858 και 6986747401