Χειρουργική κηλών

Οι πιο συχνές κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι η βουβωνοκήλη, η ομφαλοκήλη, η μηροκήλη και επιγαστρική κήλη. Η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη είναι ιατρογενής κήλη, δηλαδή προκύπτει μετά από χειρουργική επέμβαση. Όλες οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος μπορούν να διορθωθούν χειρουργικά.

01

Βουβωνοκήλη

02Αναφορικά με την χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με την ανοιχτή μέθοδο είτε με τη λαπαροσκοπική μέθοδο.

Και με τις δύο μεθόδους χρησιμοποιείται πλέγμα για την ενίσχυση των ιστών.

Η χρησιμοποίηση πλεγμάτων στην χειρουργική αποκατάσταση των κηλών οδήγησε στη δραματική μείωση της επανεμφάνισης των κηλών και του χρόνιου μετεγχειρητικού πόνου. Το πλέγμα στερεώνεται στους ιστούς με ράμματα στην ανοικτή μέθοδο ή με μικρά γαντζάκια (laparoscopic tacks) στην λαπαροσκοπική μέθοδο.

03Οι νεώτερες γενιές των πλεγμάτων που χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, δεν χρειάζονται ούτε το ένα ούτε το άλλο μιας και είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να κολλούν / να γαντζώνονται στους ιστούς από μόνα τους μετά τη τοποθέτηση τους. Το πλέγμα αποτελείται από πολυεστέρα ή πολυπροπυλένιο, ουσίες οι οποίες είναι καλά ανεκτές και έτσι βοηθούν ώστε το πλέγμα να ενσωματωθεί, χωρίς να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Η απουσία ραμμάτων συνεισφέρει στο μικρότερο ποσοστό χρόνιου μετεγχειρητικού πόνου.

Η λαπαροσκοπική μέθοδος έναντι της ανοικτής μεθόδου στην αποκατάσταση της βουβωνοκήλης έχει σχετικά λιγότερο πόνο μετεγχειρητικά και σχετικά γρηγορότερη επάνοδο στις φυσιολογικές δραστηριότητες. Επίσης προτιμάται ως χειρουργική μέθοδος σε:

  • περιπτώσεις επανεμφάνισης των κηλών καθώς και
  • στην ταυτόχρονη χειρουργική αντιμετώπιση κηλών δεξιά και αριστερά.

04Η λαπαροσκοπική μέθοδος όμως δεν έχει αποδεδειχθεί ότι προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα αναφορικά με την επανεμφάνιση της βουβωνοκήλης, όπως έχουν δείξει νεώτερες μελέτες.

05Η ανοικτή μέθοδος στην αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αποτελεί τη μέθοδο επιλογής για:

- μεγάλες κήλες και

- ασθενείς υψηλού κινδύνου για γενική αναισθησία, οπότε μπορεί να εκτελεστεί με τοπική αναισθησία.

Μηροκήλη

06Η κήλη αυτή αποκαθιστάται συνήθως μετά από επείγουσα επέμβαση και με την ανοικτή μέθοδο χωρίς να αποκλειστεί η λαπαροσκοπική μέθοδος αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την προτίμηση του χειρουργού. Ο χειρουργός πρέπει να είναι προετοιμασμένος και για αφαίρεση τμήματος εντέρου (εντερεκτομή).

Ομφαλοκήλη – επιγαστρική κήλη

Η επέμβαση για την αποκατάσταση αυτών των τύπων κηλών εκτελείται συνήθως προγραμματισμένα ενώ η ανοικτή μέθοδος αποτελεί μία εξαιρετική χειρουργική προσέγγιση με πολύ καλά αποτελέσματα και για τους δύο τύπους των κηλών αυτών.

07

Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη

Όπως αναφέρθηκε αποτελεί ιατρογενή κήλη καθώς αναπτύσσεται σε έδαφος προηγούμενων εγχειρητικών τομών.

Αναφορικά με την αποκατάσταση της κοιλιοκήλης, η λαπαροσκοπική μέθοδος σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο, προσφέρει λιγότερο πόνο, μικρότερο κίνδυνο λοιμώξεων και γρηγορότερη αποκατάσταση. Από την άλλη μεριά όσο μεγαλύτερη είναι η κοιλιοκήλη τόσο μεγαλύτερο πλέγμα χρειάζεται για να διορθωθεί αποτελεσματικά. Με τη λαπαροσκοπική μέθοδο το πλέγμα στηρίζεται στην εσωτερική επιφάνεια του κοιλιακού τοιχώματος με μικρά γαντζάκια (laparoscopic tacks) καθώς και με ράμματα.

08

Δείτε το βίντεο

 

Τελευταία Νέα - Blog

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

01 01 01 01 05

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ηροδότου 22, Γλυφαδα, 16675
Για ραντεβού καλέστε μας στο 210-9620858 και 6986747401