Βουβωνοκήλη
Αναφορικά με την χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με την ανοιχτή μέθοδο είτε με τη λαπαροσκοπική μέθοδο.
Και με τις δύο μεθόδους χρησιμοποιείται πλέγμα για την ενίσχυση των ιστών.
Η χρησιμοποίηση πλεγμάτων στην χειρουργική αποκατάσταση των κηλών οδήγησε στη δραματική μείωση της επανεμφάνισης των κηλών και του χρόνιου μετεγχειρητικού πόνου. Το πλέγμα στερεώνεται στους ιστούς με ράμματα στην ανοικτή μέθοδο ή με μικρά γαντζάκια (laparoscopic tacks) στην λαπαροσκοπική μέθοδο.
Οι νεώτερες γενιές των πλεγμάτων που χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, δεν χρειάζονται ούτε το ένα ούτε το άλλο μιας και είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να κολλούν / να γαντζώνονται στους ιστούς από μόνα τους μετά τη τοποθέτηση τους. Το πλέγμα αποτελείται από πολυεστέρα ή πολυπροπυλένιο, ουσίες οι οποίες είναι καλά ανεκτές και έτσι βοηθούν ώστε το πλέγμα να ενσωματωθεί, χωρίς να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Η απουσία ραμμάτων συνεισφέρει στο μικρότερο ποσοστό χρόνιου μετεγχειρητικού πόνου.
Η λαπαροσκοπική μέθοδος έναντι της ανοικτής μεθόδου στην αποκατάσταση της βουβωνοκήλης έχει σχετικά λιγότερο πόνο μετεγχειρητικά και σχετικά γρηγορότερη επάνοδο στις φυσιολογικές δραστηριότητες. Επίσης προτιμάται ως χειρουργική μέθοδος σε:
- περιπτώσεις επανεμφάνισης των κηλών καθώς και
- στην ταυτόχρονη χειρουργική αντιμετώπιση κηλών δεξιά και αριστερά.
Η λαπαροσκοπική μέθοδος όμως δεν έχει αποδεδειχθεί ότι προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα αναφορικά με την επανεμφάνιση της βουβωνοκήλης, όπως έχουν δείξει νεώτερες μελέτες.
Η ανοικτή μέθοδος στην αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αποτελεί τη μέθοδο επιλογής για:
- μεγάλες κήλες και
- ασθενείς υψηλού κινδύνου για γενική αναισθησία, οπότε μπορεί να εκτελεστεί με τοπική αναισθησία.
Ομφαλοκήλη – επιγαστρική κήλη
Η επέμβαση για την αποκατάσταση αυτών των τύπων κηλών εκτελείται συνήθως προγραμματισμένα ενώ η ανοικτή μέθοδος αποτελεί μία εξαιρετική χειρουργική προσέγγιση με πολύ καλά αποτελέσματα και για τους δύο τύπους των κηλών αυτών.
Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη
Όπως αναφέρθηκε αποτελεί ιατρογενή κήλη καθώς αναπτύσσεται σε έδαφος προηγούμενων εγχειρητικών τομών.
Αναφορικά με την αποκατάσταση της κοιλιοκήλης, η λαπαροσκοπική μέθοδος σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο, προσφέρει λιγότερο πόνο, μικρότερο κίνδυνο λοιμώξεων και γρηγορότερη αποκατάσταση. Από την άλλη μεριά όσο μεγαλύτερη είναι η κοιλιοκήλη τόσο μεγαλύτερο πλέγμα χρειάζεται για να διορθωθεί αποτελεσματικά. Με τη λαπαροσκοπική μέθοδο το πλέγμα στηρίζεται στην εσωτερική επιφάνεια του κοιλιακού τοιχώματος με μικρά γαντζάκια (laparoscopic tacks) καθώς και με ράμματα.