Το ορθό
Το ορθό χωρίζεται σε τρία μέρη: το άνω, το μέσο και το κάτω ορθό. Η Διορθική Eνδοσκοπική Xειρουργική μπορεί να εφαρμοστεί για αφαίρεση όγκων σε κάθε τριτημόριο του ορθού.
Ενδείξεις Διορθικής Ενδοσκοπικής Χειρουργικής
Α) Μεγάλοι καλοήθεις πολύποδες ορθού (αδενωματώδεις πολύποδες), οι οποίοι δεν μπορούν να αφαιρεθούν ενδοσκοπικά, δηλαδή με κολονοσκόπηση.
Β) Πρώιμοι κακοήθεις όγκοι ορθού όπου ουσιαστικά με την τοπική αφαίρεση του όγκου διατηρείται το όργανο (το ορθό) και έτσι διαφυλάσσεται η πολύ σημαντική λειτουργία του για τον έλεγχο των κενώσεων. Με αυτό το τρόπο αποφεύγεται μία μεγάλη επέμβαση, όπως η ολική αφαίρεση του ορθού (rectum sparing operation).
Γ) Όγκοι του μέσου και κάτω ορθού, οι οποίοι μετά από χορήγηση προ-εγχειρητικής χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι δυνατή η τοπική τους αφαίρεση. O ασθενής παρακολουθείται στενά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από την αφαίρεση των όγκων αυτών έτσι ώστε σε περίπτωση τοπικής επανεμφάνισης του όγκου να χειρουργείται γρήγορα και αποτελεσματικά.
Σύστημα ΤΑΜΙS
Το εγχειρητικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιώ είναι το σύστημα ΤΑΜΙS (Trans Anal Minimally Invasive Surgery). Αυτό αποτελείται από ένα μαλακό και εύκαμπτο σωλήνα πάνω στον οποίο στερεώνεται μία κυκλική πλατφόρμα. Διαμέσου της πλατφόρμας αυτής εισάγονται η κάμερα και λαπαροσκοπικά εργαλεία και εκτελείται η επέμβαση, δηλαδή η αφαίρεση του όγκου. Η επέμβαση αυτή χρειάζεται γενική αναισθησία και καθαρισμό του εντέρου όπως στην κολονοσκόπηση. Ο όγκος αφαιρείται με ολόκληρο το πάχος του τοιχώματος του ορθού (full thickness) με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η σωστή και ακριβής σταδιοποίηση του όγκου αν πρόκειται για κακοήθη όγκο. Η αφαίρεση του όγκου του ορθού δημιουργεί ένα κενό στο τοίχωμα του ορθού το οποίο κλίνεται με ενδοσκοπικά ράμματα.
Μετεγχειρητικά ο ασθενής παραμένει υπό παρακολούθηση στο νοσοκομείο για 1-2 ημέρες και η ανάρρωση είναι πολύ πιο γρήγορη από την παραδοσιακή επέμβαση αφαίρεσης του ορθού και με πολύ μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών
Η Διορθική Ενδοσκοπική Χειρουργική ανήκει και αυτή- όπως και η λαπαροσκοπική χειρουργική - στη κατηγορία της χειρουργικής της γρήγορης αποκατάστασης (fast track surgery), αφού εκτελείται χωρίς τομές με αποτέλεσμα:
- Λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
- Γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς
- Γρηγορότερη επάνοδο του εντέρου στη φυσιολογική του λειτουργία
- Λιγότερες επιπλοκές και
- Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Όλα αυτά συνεπάγονται γρηγορότερη αποκατάσταση και επάνοδο στις φυσιολογικές δραστηριότητες.
Ο κύριος Ιωάννης Βίρλος υπήρξε ο χειρουργός που εκτελούσε αυτές τις επεμβάσεις (lead clinician) στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Derby και Burton (University Hospitals of Derby and Burton) της Μεγάλης Βρετανίας.