Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023

Επιπολασμός συμπτωματικής χολοκυστοπάθειας μετά από βαριατρική επέμβαση

Μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση, όπως η λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη ή η λαπαροσκοπική γαστρεκτομή με μανίκι υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας χολολίθων, κολικού των χοληφόρων και χολοκυστίτιδας, με άλλα λόγια χολοκυστοπάθειας. Αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ταχεία απώλεια βάρους μετά την επέμβαση, ο σχηματισμός χολολίθων λίγο μετά τη διαδικασία, η έξαρση των υπαρχόντων χολολίθων λόγω της χειρουργικής επέμβασης ή της φλεγμονής της χοληδόχου κύστης.

Μία πρόσφατη αναδρομική μελέτη (Prevalence of Symptomatic Gallbladder Disease After Bariatric Surgery: A Literature Review. Isaac Alsallamin et al. Curēus 2023) συμπεριέλαβε 177 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε λαπαροσκοπική γαστρεκτομή με μανίκι. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για διάμεσο διάστημα δύο ετών ενώ οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε δύο κατηγορίες: α) εκείνους  με χολοκυστοπάθεια και β) εκείνους χωρίς χολοκυστοπάθεια.

Η συχνότητα εμφάνισης χολοκυστοπάθειας μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση (λαπαροσκοπική γαστρεκτομή με μανίκι) ήταν 4,5%. Οι περισσότεροι ασθενείς με χολοκυστοπάθεια μετά από βαριατρική επέμβαση (λαπαροσκοπική γαστρεκτομή με μανίκι) ήταν λευκοί, ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ενώ ασθενείς με υπέρταση είχαν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης χολοκυστοπάθειας μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση (λαπαροσκοπική γαστρεκτομή με μανίκι) από εκείνους χωρίς υπέρταση. Η χρήση φαρμάκων κατά της υπεργλυκαιμίας δεν αύξησε σημαντικά τον χολοκυστοπάθειας μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση (λαπαροσκοπική γαστρεκτομή με μανίκι) ενώ ένα  σημαντικό εύρημα ήταν ότι κανένας από τους ασθενείς που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή για απώλεια βάρους δεν ανέπτυξε χολοκυστοπάθεια μετά από βαριατρική επέμβαση (λαπαροσκοπική γαστρεκτομή με μανίκι), σε σύγκριση με το 5% των ασθενών που δεν έλαβαν φάρμακα απώλειας βάρους. Επίσης οι ασθενείς που ανέπτυξαν χολοκυστοπάθεια μετά από βαριατρική επέμβαση είχαν υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (πάνω από 40 kg/m2) πριν από την επέμβαση, ο οποίος μειώθηκε σε 35 kg/m2 και κάτω από 30 kg/m2 στους έξι μήνες και 12 μήνες μετά την επέμβαση αντίστοιχα.

Συμπερασματικά τα ευρύματα αυτής της μελέτης καταδεικνύουν ότι ο επιπολασμός της χολοκυστοπάθειας μετά από λαπαροσκοπική γαστρεκτομή με μανίκι είναι χαμηλός και συγκρίσιμος με τον γενικό πληθυσμό χωρίς λαπαροσκοπική γαστρεκτομή με μανίκι καταδεικνύοντας ότι η λαπαροσκοπική γαστρεκτομή με μανίκι δεν αυξάνει τον κίνδυνο χολοκυστοπάθειας σε αντίθεση με τη ταχεία απώλεια βάρους μετά από λαπαροσκοπική γαστρεκτομή με μανίκι, ο οποίος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για χολοκυστοπάθεια.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική γαστρεκτομή με μανίκι θα πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους της χολοκυστοπάθειας και να υποβάλλονται σε προσεκτικό έλεγχο πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να εντοπιστούν τυχόν προϋπάρχοντα προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη.

Συνολικά, η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς έρευνας για τους παράγοντες που σχετίζονται με την χολοκυστοπάθεια μετά από βαριατρική χειρουργική και την ανάγκη για τυποποιημένα προφυλακτικά μέτρα για την πρόληψη αυτής της δυνητικά σοβαρής επιπλοκής.

Δείτε το βίντεο

 

Τελευταία Νέα - Blog

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

01 01 01 01 05

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ηροδότου 22, Γλυφαδα, 16675
Για ραντεβού καλέστε μας στο 210-9620858 και 6986747401