Γενικά & τύποι καρκίνου παχέος εντέρου και ορθού

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, και ο δεύτερος καρκίνος στο δυτικό κόσμο αναφορικά με τη θνησιμότητα.

01

Το ρίσκο του καρκίνου του παχέος εντέρου στο γενικό πληθυσμό είναι περίπου 5%. Δηλαδή ο καρκίνος του παχέoς εντέρου και του ορθού προσβάλλει ένα στα 20 άτομα σε κάποια στιγμή στης ζωής τους. Περίπου 9 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και ορθού εμφανίζονται μετά την ηλικία των 50 ετών, όμως έχει παρατηρηθεί μία αυξημένη τάση εμφάνισης σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών, ο οποίος συνήθως έχει χειρότερη πρόγνωση.

 

ΤΥΠΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΥ

Α. Μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών -περίπου 5%- ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ορθού είναι κληρονομικός και οφείλεται σε κληρονομουμένους γενετικούς παράγοντες (ελαττωματικά γονίδια τα οποία πέρασαν από τους γονείς στα παιδιά) και οι οποίοι θα προκαλέσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, συνήθως σε νέα ηλικία.

Β. Όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις - δηλαδή το 95% - αφορούν το σποραδικό  καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις δηλαδή, δεν κληρονομείται ένα ελαττωματικό γονίδιο αλλά σε κάποια στιγμή της ζωής κάποιο γονίδιο αλλοιώνεται (παθαίνει τη λεγόμενη μετάλλαξη). 

03

 

Δείτε το βίντεο

 

Τελευταία Νέα - Blog

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

01 01 01 01 05

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ηροδότου 22, Γλυφαδα, 16675
Για ραντεβού καλέστε μας στο 210-9620858 και 6986747401