Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023

Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη: συχνό πρόβλημα με δύσκολη λύση

Η εμφάνιση μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης είναι μία σχετικά συχνή επιπλοκή της λαπαροτομίας της μέσης γραμμής. Δύο πρόσφατες μελέτες διερεύνησαν διαφορετικές πτυχές αυτού του προβλήματος.

Επειδή η επιπλοκή αυτή συνδέεται στενά με την τεχνική και το υλικό που χρησιμοποιείται για τη ραφή, σχεδιάστηκε μια προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη με 312 ασθενείς (The effect on incisional hernia of absorbable barbed suture for midline fascial closure in minimally invasive surgery for colorectal and gastric cancers: study protocol for a randomized controlled trial. Sejin L eτ αλ. Trials 2023) για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των απορροφήσιμων αγκαθωτών ραμμάτων για το κλείσιμο της περιτονίας της μέσης γραμμής σε ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου και καρκίνο του στομάχου σε σύγκριση με τα συμβατικά απορροφήσιμα μονόκλωνα (μιας ίνας) ράμματα. Εάν τα απορροφήσιμα αγκαθωτά ράμματα επιδείξουν ανώτερα αποτελέσματα από αυτά των μονόκλωνων ραφών, αυτός ο τύπος υλικού ράμματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική επιλογή για το κλείσιμο της κοιλιακής περιτονίας. Η μελέτη αυτή θα εξετάσει κατά κύριο λόγο τη συχνότητα μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης εντός 3 ετών μετά την επέμβαση, όπως διαγιγνώσκεται με τη φυσική εξέταση και αξονική τομογραφία. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της  λοίμωξης του χειρουργικού τραύματος, του μετεγχειρητικού πόνου και της ποιότητας ζωής, θα συγκριθούν μεταξύ των δύο ομάδων ως δευτερεύοντα αποτελέσματα μέχρι την έξοδο από το νοσοκομείο καθώς και στους 6, 12, 18, 24 και 36 μήνες μετεγχειρητικά.

Μια άλλη μελέτη (Surgeon perspectives on the STITCH trial: a mixed methods study.

Steven LC et al. Surgical Endoscopy 2023) διερεύνησε τις στρατηγικές πρόληψης της μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης που σχετίζονται με την τεχνική σύγκλεισης περιτονίας κατά τη διάρκεια της λαπαροτομίας. Αυτές οι τεχνικές έχουν περιγραφεί καλά αλλά δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Οι παράγοντες που εμποδίζουν την υιοθέτηση από τον χειρουργό βασισμένων σε στοιχεία τεχνικών για το κλείσιμο της περιτονίας είναι ελάχιστα κατανοητοί και χαρακτηρισμένοι. Ποσοτικές και ποιοτικές αναλύσεις από έρευνες και ημιδομημένες συνεντεύξεις, οι οποίες βασίστηκαν αρχικά σε 139 απαντήσεις από μια επικυρωμένη ποσοτική έρευνα, αποκάλυψαν διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων από τον χειρουργό σχετικά με την τεχνική σύγκλεισης περιτονίας.

Οι χειρουργοί ανέφεραν περιορισμούς προηγούμενων μελετών, ανέκδοτες εμπειρίες και ειδικά περιβάλλοντα για την κατάσταση που επηρεάζουν τη λήψη των αποφάσεών τους. Η επιρροή των ομοτίμων σε εμπειρία χειρουργών και η έλλειψη εκπαίδευσης επηρέασαν επίσης τις προοπτικές των χειρουργών σχετικά με την ενσωμάτωση στην πράξη της τεχνικής σύγκλισης περιτονίας με μικρές αποστάσεις μεταξύ των σημείων της περιτονίας των οποίων διαπερνά το ράμμα. Η μελέτη συμπέρανε ότι μελλοντικές κλινικές δοκιμές σε διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών μπορεί να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη των χειρουργών στην εφαρμογή της τεχνικής για το κλείσιμο της περιτονίας και έτσι αύξηση της πιθανότητας πρόληψης της μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης.

Δείτε το βίντεο

 

Τελευταία Νέα - Blog

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

01 01 01 01 05

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ηροδότου 22, Γλυφαδα, 16675
Για ραντεβού καλέστε μας στο 210-9620858 και 6986747401