Ρομποτική χειρουργική παχέος εντέρου

Η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται πλέον σε ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών ειδικοτήτων καθώς και σε υποειδικότητες της γενικής χειρουργικής. Έχει καθιερωθεί δε ως μία μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης των παθήσεων του παχέος εντέρου και του ορθού, συμπεριλαμβανόμενων και επεμβάσεων για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι περισσότερες επεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί για επεμβάσεις καρκίνου του ορθού όμως ήδη πραγματοποιείται και για επεμβάσεις καρκίνου που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου (δεξιά ημικολεκτομή).

Η ρομποτική χειρουργική αντιπροσωπεύει ουσιαστικά μία εξελιγμένη μέθοδο λαπαροσκοπικής χειρουργικής η οποία εκτελείται με τη βοήθεια ενός τεχνολογικά εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος. Το σύστημα αυτό ονομάζεται DaVinci και ουσιαστικά αποτελείται από:

  • μία πλατφόρμα με ρομποτικούς βραχίονες πάνω στους οποίους προσαρμόζονται τα ειδικά κατασκευασμένα ρομποτικά εργαλεία. Αυτά τα εργαλεία είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μιμούνται τις κινήσεις του ανθρώπινου χεριού. Με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι χειρουργικές δυνατότητες.
  • μία ρομποτική κονσόλα, την οποία χειρίζεται ο χειρουργός και η οποία βρίσκεται σε μία σχετικά κοντινή απόσταση από την ρομποτική πλατφόρμα και το χειρουργικό τραπέζι.

12

Το ρομποτικό αυτό σύστημα προσφέρει επίσης τρισδιάστατη εικόνα, η οποία μπορεί να ρυθμιστεί αυτόματα και είναι σταθερή. Έτσι προσφέρει μία απαράμιλλη εργονομία για τον χειρουργό.

Προσφέρει το ρομποτικό σύστημα πραγματικό πλεονέκτημα στους ασθενείς;

ROLARR trial

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη ROLARR ανάμεσα στη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική για τον καρκίνο του ορθού, δεν κατέδειξε στατιστικά σημαντική διαφορά (παρόλο που υπήρχε μία σχετικά μικρή διαφορά υπέρ της ρομποτικής χειρουργικής) στα αποτελέσματα αναφορικά με τη μετατροπή του κάθε είδους επέμβασης (λαπαροσκοπική ή ρομποτική) σε ανοικτή (δηλαδή σε επέμβαση με μεγάλη τομή). Εντούτοις υπήρξε ένα μικρό πλεονέκτημα υπέρ της ρομποτικής χειρουργικής

  • σε άνδρες
  • σε παχύσαρκους ασθενείς και
  • όγκους του ορθού κοντά στους σφιγκτήρες μύες του πρωκτού.

Άλλες μελέτες

Υπάρχουν κάποιες μεγάλες σε αριθμό μελέτες κυρίως από την Ασία, οι οποίες έχουν δείξει ένα δυνητικά θετικό αποτέλεσμα της ρομποτικής χειρουργικής για τον καρκίνο του ορθού αναφορικά με την:

  • προστασία των νεύρων της πυέλου, τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη σεξουαλική λειτουργία και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης  και
  • μακροχρόνια επιβίωση

Η άποψη μου είναι ότι παρόλο που οι ενδείξεις και αποδείξεις αναφορικά με την ανωτερότητα της ρομποτικής χειρουργικής σε σχέση με τη λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου και του ορθού δεν είναι ακόμη πολύ ισχυρές, εντούτοις το χειρουργικό μέλλον είναι ήδη εδώ. Το επόμενο διάστημα θα μας βρει με περισσότερο εξελιγμένα ρομποτικά συστήματα αφού η ρομποτική τεχνολογία έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει με αποτέλεσμα τη συνεχή βελτίωση τους.

Δείτε το βίντεο

 

Τελευταία Νέα - Blog

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

01 01 01 01 05

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ηροδότου 22, Γλυφαδα, 16675
Για ραντεβού καλέστε μας στο 210-9620858 και 6986747401