Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023

Αποκατάσταση μικρής ομφαλοκήλης. Πλέγμα ή ράμματα; - Νευρεκτομή στην ανοικτή αποκατάσταση βουβωνοκήλης: μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο;

Πρόσφατες ενδιαφέρουσες επιστημονικές εργασίες μας έδωσαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα για δύο συχνά κλινικά προβλήματα που σχετίζονται με την αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.

Η πρώτη εκ των δύο μελετών, μία πολυκεντρική μελέτη (Suture versus open mesh repair for small umbilical hernia: Results of a propensity-matched cohort study. Frey S et al. Surgery 2023) είχε ως στόχο να συγκρίνει τα αποτελέσματα της αποκατάστασης μικρής σε διαμέτρο (≤1 cm) ομφαλοκήλης είτε με ράμματα ή με πλέγμα. Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν τα αποτελέσματα των 30 ημερών, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, και τα δευτερεύοντα τελικά σημεία ήταν τα αποτελέσματα 2 ετών, συμπεριλαμβανομένων των υποτροπών και των αποτελεσμάτων που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς.

Η μελέτη περιέλαβε δεδομένα που συλλέχθηκαν προοπτικά από 590 ασθενείς με αποκατάστασης μικρής ομφαλοκήλης με πλέγμα και 590 ασθενείς με αποκατάστασης μικρής ομφαλοκήλης με ράμματα. Οι ασθενείς αντιστοιχίστηκαν με τη βαθμολογία τάσης (ηλικία, φύλο, δείκτης μάζας σώματος) σε αναλογία 1:1. Η εισαγωγή του πλέγματος για την αποκατάσταση της μικρής ομφαλοκήλης ήταν ενδοπεριτοναϊκή σε 331 ασθενείς (56,1%), εξωπεριτοναϊκή σε 249 (42,2%) ενώ σε 10 ασθενείς (1,7%) το πλέγμα τοποθετήθηκε ύπερθεν της ομφαλοκήλης. Το ποσοστό των επιπλοκών 30 ημερών και οι βαθμολογίες πόνου τις μετεγχειρητικές ημέρες 8 και 30 ήταν παρόμοιες μεταξύ των ομάδων. Στον 1 μήνα, η μετεγχειρητική ενόχληση (αίσθηση κάτι διαφορετικό από πριν) ήταν σημαντικά πιο συχνή μετά την αποκατάσταση του πλέγματος, ενώ το ποσοστό σχετικού (μέτριου ή σοβαρού) πόνου δεν διέφερε μεταξύ των ομάδων. Στην παρακολούθηση 2 ετών, οι ασθενείς με αποκατάσταση μικρής βουβωνοκήλης με πλέγμα είχαν σημαντικά λιγότερες υποτροπές που υποβλήθηκαν σε επανεγχείρηση ενώ δεν είχαν περισσότερο πόνο ή ενόχληση από τους ασθενείς με αποκατάσταση μικρής βουβωνοκήλης με ράμματα. Συμπερασματικά η αποκατάσταση μικρής βουβωνοκήλης με πλέγμα είναι πιθανό να μειώσει το ποσοστό των υποτροπών ενώ οι ανησυχίες σχετικά με τον μετεγχειρητικό πόνο και τη λοίμωξη ενδέχεται να μην εμποδίζουν τη χρήση πλέγματος στις μικρότερες ομφαλοκήλες.

Η δεύτερη εκ των δύο μελετών, μία μετα-ανάλυση (Efficacy and safety of ilioinguinal neurectomy in open tension-free inguinal hernia repair: A meta-analysis of randomized controlled trials. Qiang H et al. American Journal of Surgery 2023) αποκάλυψε ότι μετά από αποκατάσταση βουβωνοκήλης με ανοικτή προσπέλαση και χωρίς τάση, η συχνότητα έντονου πόνου την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα ήταν χαμηλότερη στην ομάδα, οι ασθενείς της οποίας, είχαν υποβληθεί σε νευρεκτομή του λαγονοβουβωνικού νεύρου από ότι στην ομάδα διατήρησης του λαγονοβουβωνικού νεύρου. Η συχνότητα απουσίας πόνου τον πρώτο και τον έκτο μήνα μετεγχειρητικά και η συχνότητα αιμωδίας τον πρώτο μετεγχειρητικό μήνα στην ομάδα, οι ασθενείς της οποίας, είχαν υποβληθεί σε νευρεκτομή του λαγονοβουβωνικού νεύρου ήταν υψηλότερη από ότι στην ομάδα διατήρησης του λαγονοβουβωνικού νεύρου. Η μετα-ανάλυση συμπέρανε ότι νευρεκτομή του λαγονοβουβωνικού νεύρου σε αποκατάσταση βουβωνοκήλης με ανοικτή προσπέλαση και χωρίς τάση μπορεί να αποτρέψει καλύτερα τον μετεγχειρητικό πόνο.

Δείτε το βίντεο

 

Τελευταία Νέα - Blog

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

01 01 01 01 05

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ηροδότου 22, Γλυφαδα, 16675
Για ραντεβού καλέστε μας στο 210-9620858 και 6986747401