ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ
1. Αρχικά, το στομάχι χωρίζεται σε ένα μικρότερο πάνω μέρος που έχει το μέγεθος ενός μικρού πουγκιού. Το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου παρακάμπτεται και δεν αποθηκεύει ή αφομοιώνει πλέον τα τρόφιμα.
2. Το λεπτό έντερο επίσης διαιρείται και συνδέεται με το μικρότερο πάνω μέρος του στομάχου για να επιτρέψει τη διέλευση της τροφής. Το τμήμα του λεπτού εντέρου που αδειάζει το τμήμα του στομάχου που έχει παρακαμφθεί συνδέεται με το λεπτό έντερο περίπου 100-120 εκατοστά προς τα κάτω, με αποτέλεσμα μια σύνδεση του εντέρου που μοιάζει με το σχήμα του γράμματος Υ.
3. Τελικά τα οξέα του στομάχου και τα πεπτικά ένζυμα του στομάχου και από το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου θα αναμειχθούν με το φαγητό που καταναλώνεται.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Το γαστρικό bypass λειτουργεί με διάφορους τρόπους:
- Το νέοδημιουργηθέν στομάχι (μέγεθος πουγκιού) είναι μικρότερο και ικανό να κρατά λιγότερη τροφή, πράγμα που σημαίνει ότι προσλαμβάνονται λιγότερες θερμίδες.
- Επιπλέον, το φαγητό δεν έρχεται σε επαφή με το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη απορρόφηση.
- Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η τροποποίηση της τροφικής πορείας μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία έχει μια βαθιά επίδραση στη μείωση της πείνας, στην αύξηση της πληρότητας και στο να επιτρέπει στο σώμα να φτάσει και να διατηρήσει ένα υγιές βάρος.
- Ο αντίκτυπος στις ορμόνες και τη μεταβολική υγεία έχει συχνά ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του διαβήτη που εμφανίζεται στους ενήλικες ακόμη και πριν συμβεί οποιαδήποτε απώλεια βάρους.
- Η επέμβαση βοηθά επίσης ασθενείς με παλινδρόμηση (οπισθοστερνικό -πίσω από το στέρνο- καύσο) και συχνά τα συμπτώματα βελτιώνονται γρήγορα.
Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνεται η συγκεκριμένη επέμβαση ως η εγχείρηση επανεπέμβασης μετά από εμφάνιση παλινδρόμησης (και καύσου) που επιμένει και η οποία ακολουθεί ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που υποβλήθηκαν σε γαστρικό μανίκι («sleeve γαστρεκτομή»).
Μαζί με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τα προϊόντα καπνού και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η ιμπουπροφαίνη και η ναπροξένη, λόγω του κινδύνου ανάπτυξης ελκών.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ η ΓΑΣΤΡΙΚΟΥ “BYPASS”
1. Αξιόπιστη και μακροχρόνια απώλεια βάρους.
2. Αποτελεσματική επέμβαση για την ύφεση των καταστάσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπνική άπνοια και άλλες καταστάσεις.
3. Τυποποιημένη τεχνική, η οποία είναι διαχρονικά αποτελεσματική.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ η ΓΑΣΤΡΙΚΟΥ “BYPASS”
1. Αποτελεί τεχνικά πιο περίπλοκη επέμβαση σε σύγκριση με γαστρικό μανίκι ή γαστρικό δακτύλιο (η τελευταία επέμβαση έχει παροπλιστεί λόγω της αναποτελεσματικότητας της).
2. Προκαλεί περισσότερες ανεπάρκειες βιταμινών και ανόργανων συστατικών από το γαστρικό μανίκι (sleeve γαστρεκτομή). Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται εντατικότερη διαιτολογική παρακολούθηση μετεγχειρητικά.
3.Μετά τη λήψη κάποιων τροφών ή ποτών και κυρίως γλυκών, μπορεί να προκαλέσει «σύνδρομο ντάμπινγκ» (dumping syndrome), δηλαδή αίσθημα αδιαθεσίας.