Παράγοντες κινδύνου καρκίνου παχέος εντέρου και ορθού

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για το ποια μπορεί να είναι τα ερεθίσματα ή οι παράγοντες κίνδυνου που προκαλούν μεταλλάξεις.

Οι παράγοντες κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και ορθού (καθετί που αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης του) χωρίζονται σε

παράγοντες κινδυνου που μπορούν να αλλάξουν και σε

παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούν να αλλάξουν.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ύπαρξη παραγόντων κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού δεν σημαίνει ότι κάποιος/α θα αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.

Ι. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ

Αυτοί οι παράγοντες είναι:

 • Αυξημένο βάρος (το να είναι κάποιος/α υπέρβαρος ή παχύσαρκος)
 • Έλλειξη σωματικής άσκησης
 • Κάπνισμα
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • Διατροφικοί παράγοντες, όπως:
  - κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος
  - κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος
  -κατανάλωση μαγειρευμένου κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες (τηγανισμένο κρέας).

ΙΙ. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ

 • Η αυξημένη ηλικία. Οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου και του ορθού εμφανίζονται μετά την ηλικία των 50 ετών και η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου και ορθού αυξάνεται με την ηλικία, με κορύφωση στη δεκαετία μεταξύ 70-80 ετών.
 • Ιστορικό χρόνιας ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, vόσος του Crohn’s). Οι παθήσεις αυτές προκαλούν χρόνια φλεγμονή των κύτταρων του εντέρου η οποία  με τη πάροδο του χρόνου προκαλεί μη φυσιολογική αλλαγή σε αυτά τα κύτταρα, την δυσπλασία, που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο.
 • Ιστορικό αδενοματωδών πολυπόδων ή / και καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Σε αυτή την περίπτωση η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού είναι αυξημένη, ειδικά αν η αφαίρεση του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού έγινε σε νεαρή ηλικία.
 • Οικογενειακό ιστορικό αδενοματωδών πολυπόδων ή / και καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Η ύπαρξη συγγενούς/ών πρώτου βαθμου με ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού αυξάνει την  πιθανότητα ανάπτυξης του. Η πιθανότητα αυτή είναι ιδιαίτερα αυξημένη όταν το συγγενικό μέλος ανέπτυξε καρκίνο του παχέος εντέρου και ορθού σε ηλικία μικρότερη των 45 ετών. Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού πολυπόδων επίσης αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και ορθού.
 • Κληρονομικότητα. Περίπου στο 5% των περιπτώσεων των καρκίνων του παχέος εντέρου και ορθού υπάρχει κληρονομικότητα ελαττωματικών γονιδίων, η οποία προκαλεί τα λεγόμενα οικογενή σύνδρομα. Τα πιο συχνά οικογενή σύνδρομα είναι το Lynch syndrome (κληρονομικός μη πολυποδοειδής καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού) και η Οικογενής Αδενοματώδης Πολυποδίαση (FAP).

Δείτε το βίντεο

 

Τελευταία Νέα - Blog

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

01 01 01 01 05

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ηροδότου 22, Γλυφαδα, 16675
Για ραντεβού καλέστε μας στο 210-9620858 και 6986747401