Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Καρκίνος του ορθού & σεξουαλική λειτουργία

Υπάρχουν ενδείξεις από την κλινική εμπειρία καθώς και από στοιχεία κάποιων κλινικών μελετών τα οποία συνηγορούν ότι η γυναικεία γονιμότητα και σεξουαλική λειτουργία επηρεάζονται αρνητικά από τη προεγχειρητική ακτινοβολία για τον καρκίνο του ορθού.

Πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναφορικά με τις επιπτώσεις της θεραπείας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ορθού στη γονιμότητα (Dis Colon Rectum 2019; 62: 762–771) κατέδειξε ότι ενώ η χημειοθεραπεία έχει μέτριο με χαμηλό κίνδυνο γοναδοτοξικότητας, η ακτινοβολία της πυέλου στη δοσολογία 45-50 Gray οδηγεί σε πρόρη εμμηνόπαυση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%. Μετάθεση των ωοθηκών μειώνει αλλά δεν εξαλείφει αυτόν τον κίνδυνο. Κατά συνέπεια οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, οι οποίες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου και ορθού θα πρέπει να λαμβάνουν συμβουλές ανανφορικά με τη τις μεθόδους διατήρησης της γονιμότητας πριν την έναρξη θεραπείας γιά τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ορθού.

Μία άλλη πρόσφατη μελέτη (BJS 2020; 107: 525–536), η οποία αναφέρει τα αποτελέσματα μετά από παρακολούθηση για 2 χρόνια γυναικών με καρκίνο του ορθού σταδίου Ι-ΙΙΙ, οι οποίες έλαβαν προεγχειρητικά συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας και συγκριθηκαν με γυναίκες με καρκίνο του ορθού που δεν υποβλήθηκαν σε αυτή τη μορφή της προεγχειρητικής θεραπείας. (neoadjuvant). Η μελέτη βασίστηκε σε καταγραφή των γυναικείων σεξουαλικών ορμονών (συμπεριλαμβανομένης και της ΑΜΗ: anti- Müllerian hormone) καθώς και στις επιμέρους βαθμολογίες αναφορικά με τις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου του Δείκτη Γυναικαίας Σεξουαλικής Λειτουργίας (Female Sexual Function Index (FSFI), ενός επιστημονικά δοκιμασμένου εργαλείου. 

Είναι ενδεικτικό ότι σε γυναίκες με καρκίνο του ορθού που έλαβαν προεγχειρητικό συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας, οι βαθμολογίες σε όλες τις κατηγορίες του ερωτηματολογίου FSFI ήταν μειωμένες μετά από 2 χρόνια, ενώ στις σε γυναίκες με καρκίνο του ορθού που δεν έλαβαν αυτόν το προεγχειρητικό συνδυασμό μόνο η ικανοποίηση ελλατώθηκε. Επίσης στις 5 από τις 6 γυναίκες ηλικίας μικρότερης ή ίσης των 45 ετών οι οποίες είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα ορμόνης ΑΜΗ, μετά από την προ-εγχειρητική ακτινοθεραπεία της πυέλου αυτά δεν ήταν πλέον ανιχνεύσιμα, ένα ενδεικτικό στοιχείο της μη αναστρέψιμης απώλειας των ωοθηκικών θυλακίων. Η ελλατωμένη σεξουαλική λειτουργία, η οποία σχετίζεται με τη χορήγηση προ-εγχειρητικής ακτινοθεραπείας της πυέλου, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν προτείνεται αυτή η μορφή της θεραπείας όπως πρέπει να συζητώνται και μέθοδοι αποκατάστασης.

Μία άλλη εξίσου σημαντική Σκανδιναβική μελέτη (QoLiRECT :Quality of Life in RECTal cancer, Colorectal Disease 2019;22:500-512), αξιολόγησε την σεξουαλική λειτουργία μεγάλου αριθμού ασθενών (ανδρών και γυναικών) με καρκίνο του ορθού ανεξάρτητα από από οποιαδήποτε συνδυαστική θεραπεία ή το στάδιο της νόσου. Η μέση ηλικία αυτών των ασθενών ήταν 69 έτη. Η μέθοδος αξιολόγησης έγινε με ερωτηματολόγιο αναφορικά με τη ποιότητα ζωής σχετιζομένη με την υγεία τόσο όταν διαγνώστηκε η νόσος όσο και 1 χρόνο μετά τη διάγνωση. Όλες οι κλινικές πληροφορίες εξήχθησαν από τα Εθνικά Μητρώα Ποιότητας των χωρών που έλαβαν μέρος στη μελέτη αυτή.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ήταν ιδιαίτερα σημαντικά αφού κατέδειξε ότι 29% των γυναικών και το 41% των ανδρών ήταν σεξουαλικά ενεργείς κατά τη διάγνωση της νόσου, ποσοστά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του υγιούς πληθυσμού παρόμοιας ηλικίας. Στον ένα χρόνο μετά τη διάγνωση τα ποσοστά αυτά μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, 25% και 34% για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα. Ενοχοποιητικοί παράγοντες για αυτή τη δυσλειτουργία καθώς και για την επιδεινωσή της αποτελούσαν η απουσία σεξουαλικής δραστηριότητας πριν τη διάγνωση καθώς και η παρουσία στομίας. Οι γυναίκες παρουσίασαν μειωμένη κολπική λίπανση και δυσπαρεύνια (πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας) ενώ στους άνδρες η στυτική δυσλειτουργία αυξήθηκε από 46% στο 55% στον 1 χρόνο μετά τη διάγνωση του καρκίνου του ορθού. Τα ευρύματα αυτής της μελέτης είναι σημαντικά διότι καταδυκνύει ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνό εύρημα σε αυτή την ομάδα ασθενών   ενώ η σεξουαλική λειτουργία μειώνεται στον 1 χρόνο μετά τη αρχική διάγνωση του καρκίνου του ορθού. Είναι σημαντικό τα ευρύματα να λαμβάνονται υπόψη από τον κλινικό γιατρό έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους ασθενείς αυτούς να μπορούν να λάβουν υποστηρικτική θεραπεία.

Δείτε το βίντεο

 

Τελευταία Νέα - Blog

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

01 01 01 01 05

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ηροδότου 22, Γλυφαδα, 16675
Για ραντεβού καλέστε μας στο 210-9620858 και 6986747401