Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022

Κλινικά αποτελέσματα πρώιμης έναντι καθυστερημένης χολοκυστεκτομής για οξεία χολοκυστιτίδα

Μία πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μέτα-ανάλυση (Outcome of early cholecystectomy compared to percutaneous drainage of gallbladder and delayed cholecystectomy for patients with acute cholecystitis: systematic review and meta-analysis – https //doi.org/10.1016/j.hpb.2022.04.010) η οποία περιελάμβανε 14  τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες και μελέτες παρατήρησης (όλες αγγλόφωνες μελέτες), συνέκρινε τα αποτελέσματα μεταξύ της πρώιμης χολοκυστεκτομής σε σύγκριση με διαδερμική παροχέτευση της χοληδόχου κύστης και καθυστερημένη χολοκυστεκτομή για ασθενείς με οξεία χολοκυστίτιδα. Τα κύρια συγκρήσιμα αποτελέσματα ήταν η θνησιμότητα, η μετατροπή σε ανοιχτή επέμβαση, οι επιπλοκές και η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο. Συνολικά 216.926 ασθενείς με οξεία χολοκυστίτιδα συμπεριελήφθησαν στην συστηματική αυτή ανασκόπηση, εκ των οποίων το 94,7% υποβλήθηκαν σε πρώιμη χολοκυστεκτομή ενώ το 5,3% των ασθενών υποβλήθηκαν σε διαδερμική παροχέτευση της χοληδόχου κύστης και καθυστερημένη χολοκυστεκτομή.

Η θνησιμότητα ήταν υψηλότερη στην ομάδα των ασθενών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε διαδερμική παροχέτευση της χοληδόχου κύστης και καθυστερημένη χολοκυστεκτομή. Αντίθετα, το ποσοστό επιπλοκών σε ασθενείς που εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας ήταν σημαντικά υψηλότερο στην ομάδα των ασθενών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε πρώιμη χολοκυστεκτομή (47%) έναντι της ομάδας των ασθενών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε διαδερμική παροχέτευση της χοληδόχου κύστης και καθυστερημένη χολοκυστεκτομή (8,7%). Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε πρώιμη χολοκυστεκτομή διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών σε σύγκριση με αυτούς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε καθυστερημένη χολοκυστεκτομή ενώ ο κίνδυνος τραυματισμού του χοληδόχου πόρου ήταν έξι φορές μεγαλύτερος στην ομάδα των ασθενών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε πρώιμη χολοκυστεκτομή.

Συμπερασματικά η πρώιμη χολοκυστεκτομή είναι μια προτιμώμενη θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία της οξείας χολοκυστίτιδας ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που αφορούν τον ασθενή και τη νόσο.

Δείτε το βίντεο

 

Τελευταία Νέα - Blog

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

01 01 01 01 05

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ηροδότου 22, Γλυφαδα, 16675
Για ραντεβού καλέστε μας στο 210-9620858 και 6986747401